Jeśli tylko zapragniesz, świat Raashtram stoi przed Tobą otworem. Może zechcesz zostać mym Władcą? Nie obawiaj się, jeśli władza to nie to czego szukasz, to możesz przewodzić szlacheckiej rodzinie, prowadzić lokalny biznes, albo może... poszukasz miłości? Jeśli to za mało to mój brat próbuje imponować kobietom swymi wyczynami i przygodami, więc możesz jego wysłuchać.
Och... wybacz o Pani
Twa uroda onieśmiela nawet tak dzielnego rycerza, jak ja. Chcesz posłuchać o mych wyczynach? A może sama poszukujesz przygody? Moja siostra opowiada o spokojnym życiu poświęconym rodzinie i pracy, ale dla mnie życie to przygody! Odkrywanie nowych stworzeń, badanie każdego zakamarka Raashtram i świata poza nim! Walka z piratami, potworami i innymi stworami, które zagrażają tym ziemiom! Nie zwlekajmy dłużej, znalazłem już idealne miejsce na naszą wspólną przygodę.
Podczas gry będziecie mieli okazję odkryć różne rośliny lub trafić na te, które już znacie - istnieją w Zielniku. Jednak te, których nie znacie, będziecie musieli sami uzupełniać poprzez wpisywanie w tym temacie wszelkich informacji.
To zwłaszcza ciekawe zajęcie dla Medyków, czy Zielarzy.
Wszelkie informacje zdobyte na fabule o roślinach zamieszczacie tutaj wraz z linkiem do tematu, w którym te info zdobyliście.
Następnie Administracja zamieści te informacje w Zielniku.
Suriel VassellesUskrzydlony
Liczba postów : 174
Temat: Re: Kroniki Zielnika 03.03.19 18:00
Znalazłam Farbownika lekarskiego, w tym temacie. To link do atlasu.
Naliczyłam 30 zastosowań, z czego odkryłam 4 z nich.
Zastosowania (4/30):
- pobudza podziały komórkowe, - stymuluje wzrost i odbudowę nabłonka, - stymuluje wzrost i odbudowę tkanki kostnej i chrzęstnej, - przyspiesza przemianę materii, - na skórę i błony śluzowe działa przeciwzapalnie, - łagodzi nieżyt oskrzeli, - wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Dobry na: - stany zapalne gardła i oskrzeli, - zapalenie dziąseł, - paradontozę, - suche zapalenie skóry, - suchy łupież, - suche wypryski i ropnie, - spowodowane zabiegami kosmetycznymi podrażnienie skóry, - oparzenia i odleżyny, - rany i oparzenia narządów płciowych, - świąd odbytu, - owrzodzenia podudzi, - zastoje limfatyczne i obrzęki węzłów chłonnych, - stłuczenia, krwiaki, - nieżyty przewodu pokarmowego spowodowane wrzodami, - zapalenie jelita grubego, - zapalenie płuc, kaszel, - zapalenie piersi, - zewnętrznie stosuje się w postaci okładów, maseczek, przemywania, płukanek, - nasiadówki, - irygacji, - lewatywy, - roślina miododajna, - czerwony barwnik.
Yaga DunklerwaldPrzybysz
Liczba postów : 45
Temat: Re: Kroniki Zielnika 14.04.19 21:25
Znalazłam babkę zwyczajną (opisana w zielniku) w tym temacie. Atlas - tutaj
Naliczyłam 11 zastosowań, 2 znane [chyba że coś potentegowałam], odkryte 3.
Zastosowania 5/11:
1. wykrztuśne 2. przeciwzapalne 3. powlekające (osłaniające). 4. pomocne w leczeniu niewielkich zranień - znane 5. pomocne w leczeniu ukąszeń owadów 6. pomocne w leczeniu ropiejących ran 7. pomocne w leczeniu owrzodzeń - znane 8. pomocne w leczeniu zwichnięć 9. napar - do przemywania trudno gojących się ran 10. kuchnia: świeże liście dodawane są do sałatek 11. kuchnia: suszone stosowane jako napar
Odkryte cechy:
- barwa kwiatów: płatki białe - liczba płatków: cztery - korona kwiatu i typ kwiatostanu: kłos
Yaga DunklerwaldPrzybysz
Liczba postów : 45
Temat: Re: Kroniki Zielnika 17.04.19 14:50
Znalazłam macierzankę tymianek w tym temacie. Atlas - tutaj
Naliczyłam 37 zastosowań, odkryłam 5.
Naliczone zastosowania (5/37):
1. kadzidła 2. mumifikacja zwłok 3. środek bakteriobójczy 4. środek grzybobójczy 5. przyprawa do mięs 6. przyprawa do ryb 7. przyprawa do zup 8. przyprawa do deserów 9. przyprawa do pieczywa 10. działanie przeciwutleniające 11. działanie wykrztuśne 12. działanie rozkurczowe 13. działanie przeciwzapalne ("naturalny antybiotyk") 14. przyspiesza metabolizm 15. obniża ciśnienie krwi
Forum Raashtram nazwę ma ku czci Flamberga, jest jednak autorskim dziełem twórców forum. Zawartość Raashtram należy do twórców i graczy, z kolei większość grafik, kodów itp. nie jest naszego autorstwa.